School moet ons voorbereiden op het werk in het dagelijkse leven, waar alles heel rap aan het veranderen is. Maar waarom verandert onze school niet? Waarom is alles nog steeds hetzelfde als 50 jaar geleden?

Het systeem die we nu handhaven is opgesteld in de industriële evolutie waar er veel arbeiders geschoold moesten worden om te gehoorzamen en te doen wat hen gevraagd werd.

Dit is wat we dagelijks op school meemaken, we moeten de hele dag instructies volgen en doen wat ons gezegd word, niets anders, maar hoe ver geraak je met deze mentaliteit in het professionele leven?

Nu moeten we juist heel creatief en commutatief zijn, wat zeker niet gestimuleerd wordt in onze scholen. Volgens Sir Ken Robinson dooft school onze creatieve geest zelfs uit. We krijgen de kans niet om ons zelf te ontwikkelen want alles wordt door het systeem gecontroleerd en ingepland.

Een volgend groot probleem is de manier hoe ze onze vooruitgang testen, via examens en testen, de bedoeling is dat alle leerstof in het hoofd gekend moet worden en dan wordt er nagegaan of we na een bepaalde periode nog dingen in zitten. Jammer genoeg is door het oppervlakkige leren alles de dag na het examen verdwenen.

Volgens mij is het heel belangrijk dat iedereen zich leert te ontplooien door zichzelf te leren kennen en door zijn of haar passies en interesses verder op te bouwen en uit te breiden. Maar nu krijgen we zelf daar de kans niet voor omdat we alleen maar mogen doen wat er ons gevraagd wordt.

Gelukkig bestaan er richtingen zoals netwerkeconomie die wel een aantal stappen verder denken. In 1 van mijn volgende blog berichten zal ik mijn richting eens volledig uit de doeken doen en vertellen wat volgens mij wel een goed schoolsysteem is.

In de onderstaande video zie je deze aspecten nog dieper uitgelegd en nog een extra filmpje die je eens aan het denken kan zetten.

Bronnen

Next School. (2016, 15 december). 6 Problems with our School System [Video]. Geraadpleegd op 9 maart 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=okpg-lVWLbE

 

TED. (2007, 6 januari). Do schools kill creativity? | Sir Ken Robinson [Video]. Geraadpleegd op 9 maart 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY

 

Panda. (2018, 19 juni). The School System Is Broken [Blogpost]. Geraadpleegd op 15 maart 2019, van https://mystudentvoices.com/the-school-system-is-broken-60987c002f4?gi=b754a381fa19

 

Categorieën: Blog posts

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *