Er is iets niet juist aan de vele verschillende manieren hoe we momenteel organisaties runnen. Ze lijken allemaal vast te zitten in verouderde stelsels. De hedendaagse organisaties worden vooral gezien als machines en niet als een “levend organisme”. Hierdoor raken werknemers gemakkelijk gedemotiveerd. Er is vraag en nood naar een nieuw management systeem, nu de hedendaagse vertrouwde soorten management te kort schieten. 

Volgens Frederic Laloux staan we aan het begin van een nieuw tijdperk, waar waarden, normen en cultuur op de eerste plaats staan, waar er terug authenticiteit is. In deze organisatie streven we naar zelfsturing, heelheid en een evolutief doel.

Maar wat houden deze kenmerken precies in? Hier schets ik het even kort:

  • Zelfsturing
    • Een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie. Met andere woorden een groep mensen die samen werken aan een project zonder manager.
  • Heelheid
    • De organisatie moet een plek zijn waar je niet alleen met je professionele zelf aanwezig kan zijn, maar vooral met je hele zelf. We nemen onszelf mee naar ons werk.
  • Evolutief doel
    • De organisatie heeft een eigen leven en richtingsdoel. I.p.v. de toekomst proberen te voorspellen, worden er leden van de organisatie uitgenodigd om naar de organisatie te luisteren en te begrijpen waar de organisatie naartoe wilt en welk doel het wil nastreven. Iedereen probeert dan ook evolutief dit doel te volgen en na te streven.

In het onderstaande filmpje zal Hellen Sanderson je er nog wat meer over vertellen.

Maar is een zelfsturende of een cyane organisatie zoals frederic laloux het omschrijft nu echt “the way to go”?

Volgens mij wel. Ik denk dat in de heel snel veranderende tijd waar we nu in leven, we geen tijd meer hebben voor trage oubollige management structuren. Als je 3maanden moet wachten om kleine en / of grotere beslissing te nemen of te laten nemen omdat je moet wachten tot dat alles naar de grote bazen geraakt of omgekeerd denk ik persoonlijk dat je verschillende mooie kansen zal laten liggen. je zal weg geconcurreerd worden door een snel opererende concurrent die wel zelfsturend en agile te werk gaat, die kort op de bal kan spelen en de projecten constant kan optimaliseren..

Het grote voordeel aan een zelfsturende organisatie is dat iedereen zich echt geroepen voelt om mee te werken, niet enkel omdat je het anders niet zou volhouden maar omdat je zelf beslissing kan maken en een gevoel val voldoening en een echte input zal hebben.

Dit lijkt mij allesinds leuker dan doelloos naar een scherm zitten staren en niet weten waarom je iets aan het doen bent.

Als jullie hier nog meer info over willen kunnen jullie hier de video bekijken over het boek “reinventing organizations” die ik gelezen heb.

Of je kan natuurlijk ook het boek lezen. 🙂

Bronnen

Laloux, F. (z.d.). The Future of Management Is Teal. Geraadpleegd 17 januari 2019, van https://www.strategy-business.com/article/00344?gko=10921

The 14 Principles Of The Future Organization. (z.d.). Geraadpleegd 17 januari 2019, van https://www.forbes.com/sites/jacobmorgan/2015/01/14/the-14-principles-of-the-future-organization/#4bbe8dec3ec2

Self–managed Teams: An insider’s story | Helen Sanderson | TEDxUniversityofHertfordshire – YouTube. (z.d.). Geraadpleegd 13 maart 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=oRBMfO8DC0A

Frederic Laloux. (2015). Reinventing Organizations (1ste dr.). 

Nederland: Het Eerste Huis, Lannoo.

Categorieën: Blog posts

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *