Wat is AI als een service?

Artificiële intelligentie als een service is het aanbieden van kunstmatige intelligentie aan bedrijven of natuurlijke personen. Bijvoorbeeld, een KMO wil haar productielijn volledig gaan automatiseren en optimaliseren aan de hand van AI. Dan kunnen de kosten van die implementatie gedragen worden door Google of Amazon waarvoor ze een maandelijks bedrag moeten betalen, die er voor zorgt dat Amazon of Google AI verdelen als een service.

Een voorbeeld hiervan kan je zien in een goed youtube filmpje van Amazon web services. Als je klikt op de foto hiernaast kan je het filmpje zien.

Waarom is dit een Trend in 2020?

Momenteel is het begrip Artificiële Intelligentie al een trend op zich, maar het is natuurlijk geen gegeven dat iedereen mee kan met deze trend omwille van de grote kostprijs. Dus als neveneffect ontstaat er een 2e trend die mee surft op de trend rond AI en deeplearning, namelijk deze 2 begrippen betaalbaar maken voor het grote publiek zodat iedereen mee kan springen op de kar en verder kan evolueren, Concreet: AI implementeren als een service.

Juist omdat het een evolutie proces is gelijkaardig aan de digitalisering (maar dan nog sneller) en het zo duur is denk ik dat de AI als een service de trend van 2020 en de komende jaren zal zijn bij de big 5 (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook & Microsoft) Want als je niet mee evolueert geraak je achterop, net als de bedrijven die vandaag de dag nog niet mee zijn in  de digitalisatie.

Zou ik er zelf mee aan de slag gaan?

Ja zeker! Als het mogelijk is zelfs op 2 niveaus. Als het mogelijk zou zijn om de kennis in huis te halen zou ik graag AI als een service aanbieden aan de projecten die binnen Alpha Dynamics worden ontwikkeld.
        
Vervolgens zou ik ook graag gebruik maken van een service, als het mogelijk is van Alpha Dynamics anders van Google, om onze machine van AquaTerra volledig autonoom te laten werken en hem ook te laten leren.
Het plan is om het te implementeren door een extern bedrijf bij AquaTerra om vervolgens te leren en met die kennis andere projecten te ontwikkelen binnen Alpha Dynamics.
                 
Volgens mij is “AI als een service” de Saas van de toekomst.

Bronnen

AWS. (z.d.). How AWS Is Changing Businesses Using Artificial Intelligence—YouTube. Geraadpleegd 15 februari 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=KHdIjPzO3B0&t=172s
Chrissy Kidd. (z.d.). What is AI-as-a-Service? AIaaS Explained – BMC Blogs. Geraadpleegd 15 februari 2020, van https://www.bmc.com/blogs/ai-as-a-service-aiaas/
Alex Moltzau, A. (2019, juli 9). AI as a Service? Medium. https://towardsdatascience.com/ai-as-a-service-b465ddc0c7e0
 

Categorieën: Trendanalyse

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *